Weg met fast fashion. Zó nemen wij onze verantwoordelijkheid.

Weg met fast fashion. Zó nemen wij onze verantwoordelijkheid.

Duurzaamheid… het is een hot topic, maar het is stiekem ook best lastig. Zeker in ons vak, waarin steeds meer wegwerpkleding geproduceerd wordt. En zelfs als je wél keihard probeert zo duurzaam mogelijk te zijn, kun je dit bijna nooit 100% garanderen. Toch streven we bij Maggy’s wel naar die 100%. We vinden het superbelangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen voor samenleving, milieu en economie om zo onze aarde niet uit te putten maar ook voor volgende generaties te behouden. Lees hier hoe wij dat doen!

Zowel in onze inkoop als in onze verkoop speelt duurzaamheid een grote rol. En ja, duurzaamheid is een heel ruim begrip. Het gaat onder andere om:

  • Hoe worden (grond)stoffen geproduceerd?
  • Wat voor chemicaliën worden er gebruikt?
  • Waar wordt het geproduceerd?
  • In welke aantallen wordt het geproduceerd?
  • Hoe zijn de arbeidsomstandigheden in de fabriek?
  • Wat voor transport is er nodig om de kleding in de winkel te krijgen?
  • Hoe wordt het verpakt?

Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor een duurzamere kledingindustrie

Er zijn veel producenten en verkopers van kleding die heel hard roepen dat ze duurzaam zijn. En dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. Maar met alleen mooie woorden bereik je precies niks. Je moet concrete stappen zetten; alleen dán draag je je steentje bij aan een mooiere wereld en een gezondere planeet.

Daarom vertellen we je graag welke concrete stappen we bij Maggy’s zetten om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Die concrete stappen zetten we zowel op verkoop- als op inkoopgebied.

In dít blog laten we je zien hoe wij zo duurzaam mogelijk inkopen. En hoe we als ‘producent’ van kleding (want ook al produceren wij niks zelf, we brengen wél kleding op de markt en dus worden wij ook als producent gezien) onze verantwoordelijkheid nemen.

Duurzaam inkopen: zo pakken we dat aan 

1. We kennen het productieproces

Hoe gaan fabrikanten om met hun medewerkers? Waar worden hun stoffen ontwikkeld en vooral: hoe worden ze ontwikkeld? Een kledingmerk kan bijvoorbeeld prima in Azië produceren mits ze weten hoe de werknemers worden behandeld. Als wij op inkoop gaan en de fabrikant kan niet transparant zijn over het productieproces dan nemen wij dit merk niet op in ons portfolio.

Datzelfde geldt voor het gebruik van chemicaliën. Bij de productie van jeans worden vaak chemicaliën gebruikt, maar dat kan ook anders; beter. Daar letten we goed op bij de inkoop, want aan vervuiling met chemicaliën willen wij absoluut niet bijdragen.

2. We kopen op kleine schaal in

Die grote bergen ongedragen kleding op tvervuilde stranden? Die zijn afkomstig van ketens die zo goedkoop mogelijk willen produceren. Dat kan alleen als je het op hele grote schaal doet. Blijkt dat truitje waarvan er tienduizenden geproduceerd te zijn toch niet in de smaak te vallen? Of slaat zelfs een hele “trend” niet aan? Dan verdwijnt het op die afvalberg.

Deze overproductie is megavervuilend. Daarom kopen we bij Maggy’s alleen merken in die op basis van de daadwerkelijke vraag produceren. Wij plaatsen onze bestelling, en dán pas wordt het geproduceerd. Ja, daardoor is de prijs vaak anders dan bij de topjes van de fast fashion ketens. En als iets bij ons is uitverkocht, grijp je ook echt mis. We hebben geen extra voorraad liggen. Maar de voordelen zijn wat ons betreft veel groter: er wordt niks weggegooid, én je hebt echt iets unieks te pakken.

Wij nemen onze verantwoordelijkheid. Ook als het iets kost.

Als we het dan toch over ‘niks zomaar weggooien’ hebben… dan grijpen we meteen de kans aan om je iets te vertellen over de Stichting UPV Textiel, waar wij ons bij hebben aangesloten. 

Wat is de UPV Textiel?

Sinds juli 2023 geldt het besluit UPV Textiel: Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid voor de textielbranche. Dat betekent dat iedereen die kleding op de Nederlandse markt brengt verantwoordelijk is voor wat er ná het gebruik van het kledingstuk met het kledingstuk gebeurt. Dus stel jij koopt iets bij Maggy’s: dan zijn wij verantwoordelijk voor dat item op het moment dat jij er afstand van doet.

Concreet betekent dit dat wij nadenken over een passend gescheiden-inzamelsysteem. Je snapt waarschijnlijk wel dat dit best complex is én veel geld kost. En dat je in je eentje niet zo veel kunt bereiken als samen met anderen. Daarom is de Stichting UPV Textiel opgericht. Hier kunnen fabrikanten en retailers zich bij aansluiten en hun krachten bundelen. Het doel van deze stichting is om inzameling, hergebruik en recycling van afgedankt textiel collectief te organiseren, op een efficiënte, effectieve en betaalbare manier.

Maggy’s heeft zich als van de eerste NL retailers bij deze stichting aangesloten en we nemen daarbij onze verantwoordelijkheid (namens alle klanten!) en op basis van onze omzet dragen wij een deel af  aan de stichting die zich hard maakt voor doelstellingen voor hergebruik en recycling van textiel.

Als je al vaker wat bij MAGGY’s hebt gekocht, weet je allang dat wij streng letten op duurzaamheid. Zowel door duurzaam in te kopen als door onze manier van verkopen. Daar gaan we mee door. Ook blijven we je adviseren om duurzame keuzes te maken. Zo lees je in dit blog bijvoorbeeld 8 tips om je kledingkast te verduurzamen

En we hopen natuurlijk dat jullie de kleding niet zomaar weggooien. Je bent bij ons welkom om een eerdere miskoop mee te nemen, zodat wij het door slimme combinaties alsnog tot een waardevol kledingstuk kunnen omtoveren.

Wil jij óók bijdragen aan een duurzamere kledingindustrie?

Wil je met jouw kledingkeuzes bijdragen aan een betere wereld en een gezondere planeet? Let dan goed op wat voor kleding je koopt en wáár je dat koopt. Bij Maggy’s weet je zeker dat alle items door de kritische selectie van Maggy zijn gekomen en dat je een goede keuze maakt. 

Wil je zeker weten dat je alleen kledingstukken koopt die je als gegoten zitten? Boek dan een gratis personal-styling-afspraak, zodat onze mooimakers álle tijd voor je hebben.

We zien je graag verschijnen in onze winkel!