Weg met het joggingpak

Weg met het joggingpak

Mijn vak is mode. En weet je waar mode in de essentie om gaat? Over dromen, over showen, over wie je bent en wie je wilt zijn. Dress up, express, draag uit wie je bent. Laat het zien. Maar als je op dit moment op straat om je heen kijkt, ben je het er misschien mee eens dat de gemiddelde Nederlandse vrouw graag iets draagt wat lekker zit en dat die comfortabele outfit er niet altijd fashionable of verzorgd uitziet.

En daar heb ik een mening over. Comfortabel? Helemaal prima, kleding moet altijd lekker zitten. Maar een outfit waar geen aandacht aan is besteed? Sorry voor mijn stelligheid, maar ik noem het “coronaverslonzing” en ik vind het verschrikkelijk. Zo, dat is er uit.

Je aankleden doe je niet voor de ander, maar voor jezelf

Ik begrijp echt wel dat het fijn is om thuis een joggingpak aan te hebben. Doe ik ook weleens. Maar wees je er wel van bewust wat een joggingpak en je haren in een rommelige knot uitstralen. Je leuk aankleden doe je niet alleen voor de ander, maar voor jezelf! Ook op de dagen dat niemand je ziet, zou je moeite moeten doen. Want het gaat in essentie om eigenwaarde. Vind je jezelf belangrijk genoeg om ’s ochtend de tijd te nemen om jezelf te verzorgen en iets leuks aan te trekken? Het kan wonderen verrichten voor hoe je je over jezelf voelt.

Maar het gaat toch niet om het uiterlijk?

Nee, zeker niet. Niet alles draait om uiterlijk. Maar wat nu als je mijn stelling hierboven om jezelf wél leuk aan te kleden eens probeert? Als je kijkt hoe je je voelt als je moeite steekt in je outfit? Je hoeft echt niet je hele joggingpak dat tijdens de vele Zoom-calls zó lekker zat aan de wilgen te hangen. Maar geef er een leuke twist aan. Maak het fashionable.

Wat zou er gebeuren als je in een stylish outfit die ook nog eens lekker zit voor de spiegel staat? Het zou zomaar kunnen dat je over jezelf denkt “Goh, die kleuren staan me mooi!” of “Dit heb ik leuk gecombineerd!”. Misschien ga je er zelfs meer rechtop door staan, al is het maar heel even. Het zou mij niet verbazen als die korte momenten waarop je je schouders naar achteren trekt en die positieve gedachten over jezelf hebt, samen een groot effect kunnen hebben op hoe je over jezelf denkt. En dus op hoe je je voelt.

Comfortabel is een eigenschap, geen look

Ik ben van mening dat kleding áltijd comfortabel moet zitten. Je moet er in kunnen werken, chillen, boodschappen doen en het moet je persoonlijkheid versterken. Comfortabel is dus een “eigenschap” die alle kleding moet hebben, want kleding kan én lekker zitten én mooi staan.

Moet je jogger nu achterin de kast; nee absoluut niet want met die heerlijk zittende joggingbroek kun je heel goed een stijlvolle outfit maken. Als je maar niet voor de volledige jogginglook gaat.

Mijn tips voor een lekker zittende én stijlvol outfit

Omdat we allemaal vast wel een kast voor joggers hebben, geef ik je tips hoe je er ook daarmee verzorgd uit kunt zien. Want dat de joggingpak-look echt niet meer mág, betekent niet dat de joggingbroek niet tot je basisgarderobe mag behoren. Juist wel! Zo style je jouw jogging-items.

  1. Koop een mooie blouse en style die op je comfortabele pantalon of joggingbroek. Draag er hakken onder, doe lipstick op. Moet je eens kijken wat er dan met je zelfvertrouwen gebeurt.
  2. Combineer je hoodie met een mooi geklede pantalon (en ja, die moet ALTIJD lekker zitten!). Dan is het ook tof om er fijne sneakers bij aan te trekken.
  3. Investeer in een goede blazer en geef daarmee je joggingbroek of sneakers een nettere uitstraling. Ook je fijne jumpsuit geef je er een geklede look mee.

Dus: comfortabel is geen look. Al je outfits moeten comfortabel zitten. Maar zorg ervoor dat wat je draagt, stijl uitstraalt, geen comfort. Kleding moet iets met je doen, je zelfvertrouwen geven en jouw persoonlijkheid onderstrepen. Dus weg met de jogginglook, hallo stijlvolle look!