Jouw kledingkast verduurzamen? Dat lukt je met deze 8 tips!

Jouw kledingkast verduurzamen? Dat lukt je met deze 8 tips!

Een duurzame garderobe? Dat klinkt misschien alsof je voortaan aan de geitenwollen sokken moet. Maar wees gerust: da’s nergens voor nodig. Bij MAGGY’S geloven we dat je je kledingkast verduurzamen een stuk eenvoudiger kunt aanpakken. Alles begint met bewust kleding kopen en je kleding met liefde verzorgen. Babystapjes die jij ook kunt zetten met deze 8 tips.

1. Investeer in kwaliteit

Kwaliteit boven kwantiteit. Een dooddoener misschien, maar echt waar. Je hebt er niets aan om met volle tassen bij de fast fashion ketens vandaan te komen als diezelfde kledingitems na 10x wassen al hun beste tijd hebben gehad. Kies voor kleding die langer meegaat. Dáár selecteren we bij MAGGY’S onze kleding specifiek op. Zodat jij jarenlang van dat ene kwalitatieve item kunt genieten!

Het prijskaartje zou daarom ook niet je enige reden moeten zijn om iets te kopen. Denk niet ‘Dat is veel geld voor een broek’, maar bedenk hoe vaak je die broek gaat dragen. Je kunt beter in een echt goede broek investeren waar je járen mee doet dan een broek kopen die je aan het eind van het jaar alweer weg moet doen. Dan heb je die “dure” broek zo terugverdiend!

2. Koop items die je kunt combineren

Je wilt natuurlijk niet elke dag precies hetzelfde uit je kledingkast trekken. Investeer daarom in kleding die je op allerlei manieren kunt dragen. Die top die zowel past bij je lievelingsbroek als bij een mooie rok. En die je zowel combineert met een leren jasje als met een warm vest. Dan weet je zeker dat je het item vaak uit de kast kunt trekken.

Onze vuistregel? Koop items die je op minimaal 3 manieren kunt combineren. Zo voorkom je dat je er snel op uitgekeken raakt. Of dat je je gloednieuwe top alleen maar met die ene matchende spijkerbroek combineert.

3. Kies voor seizoenloos

Doe jij aan een aparte zomer- en wintercollectie? Ons advies: laat dat idee los. Investeer in goede jasjes, hippe tops, mooie broeken en tijdloze jurken. Daar heb je het hele jaar door plezier van. Zo is een maxi-jurk niet alleen leuk voor een zomerdag. Gecombineerd met een stoere spijkerjas kun je hem ook prima op een frisse lentedag dragen.

Seizoenloos betekent ook items die niet “in de mode” zijn. Wij geloven niet in mode, maar in stijl. Mode en trends zijn vluchtig; stijl blijft altijd bestaan. Dus koop items die bij je passen, niet items die je overal in het straatbeeld ziet. MAGGY’S helpt je om te gekke items te vinden die bij jouw kledingstijl passen of je stijl juist versterken. En die niet alleen nu, maar ook de volgende seizoenen passen. Daar houden we bij onze inkoop rekening mee.

4. Ga voor de 10

Wat heb je nu aan kleding die “wel leuk” is? Wij geloven dat jouw kleding vooral “echt fantastisch” moet zijn. Een dikke 10 – minimaal! Een item dus dat je met een big smile uit je kast pakt en waar je maar al te graag geld in steekt, omdat je gewoon wéét dat je het tientallen keren gaat dragen.

Dus koop je een item, vraag jezelf af of je het een magere zeven of een dikke tien zou geven. Alleen de tienen verdienen een plekje in jouw kledingkast.

5. Zorg goed voor je kleding

Behandel je kleding met liefde. Kost een beetje van je tijd, maar zorgt er wel voor dat je veel langer met je kleding doet. Investeer bijvoorbeeld in een pillentondeuse. Kost je nog geen € 20! Pluisjesvrij zien je mooiste items er na een paar minuten alweer uit als nieuw.

6. Was minder, lucht meer

Kleding moet gewassen worden, maar overdrijf het niet. Te veel wasbeurten zijn vaak dé reden dat kleding achteruitgaat. Laat je kleding liever even luchten in plaats van het na één keer dragen in de wasmachine te gooien. Hang items bijvoorbeeld op in de douche. Dan ben je vervelende luchtjes kwijt, maar hoef je niet meteen de wasmachine aan het werk te zetten.

Gebruik verder korte wasprogramma’s en was je kleding op een lage temperatuur. Hoger dan 30 graden is nergens voor nodig. Check verder het label met wasvoorschriften. Het kan zijn dat jouw item het liefst een handwasje krijgt.

7. Repareer kapotte kleding

Een kleine haal uit je kleding of een scheurtje hoeft nog niet te betekenen dat jouw nieuwe broek rijp is voor de container. Kijk eerst of je hem zelf kunt repareren of laat dat over aan een kleermaker. Al voor een paar tientjes ziet jouw kapotte kledingstuk er weer uit als nieuw.

8. Wees een kritische koper

Duurzaamheid gaat niet alleen over hoe een item wordt geproduceerd, maar ook over hoe lang het meegaat. En over hoe vaak je een item draagt. Wees dus een kritische koper. Shop niet veel, maar shop bewust.

Check het verhaal achter het merk, bedenk hoe vaak je iets gaat dragen en zorg ervoor dat elk item dat je koopt echt 100% de wauw-factor heeft. Geen wegwerpkleding, maar mooie kwaliteit en items die je echt geweldig staan. Daar worden jij én het milieu blijer van.

Onze deskundige mooimakers staan voor je klaar en helpen we je graag om de juiste kledingkeuzes te maken.

Bezoek onze website voor een impressie van onze collectie of boek je je personal shop-afspraak en laat je verrassen in onze grote winkel in Bunschoten-Spakenburg. Je bent meer dan welkom!