Jij mag er zijn!

Jij mag er zijn!

Zeg eens eerlijk, ben jij helemaal happy met wie je bent en hoe je eruitziet? Kijk jij ‘s ochtends wel eens in de spiegel en zeg je: “Hé jij daar, jij bent echt een mooi mens!” Als ik voor jou mag antwoorden, dan weet ik bijna zeker dat je nu gaat zeggen: Mag, doe normaal, natuurlijk doe ik dat niet.

In de winkel zie ik regelmatig vrouwen die zich onzeker voelen
Als een vrouw bij ons voor de spiegel staat, wordt er meer onvrede geuit dan ik zou willen. Te vaak merk ik het. Te vaak kijken prachtige vrouwen naar dat wat in hun ogen net niet goed genoeg is. Ik kan me dan werkelijk afvragen HOE DAN? Waarom zie ik iets anders? Waarom zie ik een mooie vrouw en waarom ziet ze dat zelf niet? Dat raakt mij.

Waarom is het zo moeilijk om te zeggen dat je mooi bent?
Waarom vinden we het veel makkelijker onszelf onderuit te halen? En zien we vooral de paar mindere punten in plaats van te kijken naar alle positieve en mooie punten. Misschien denk je dat je eerst moet veranderen voordat je goed genoeg bent? Hoor je hoe stom dat eigenlijk klinkt. We moeten dus eerst anders worden voordat we blij zijn met onszelf. Het kan zijn dat je moeite hebt om jezelf of je lichaam te accepteren omdat je in je hoofd bewijs hebt verzameld dat het niet perfect is. Maar help me even, wie bepaalt wat perfect is? Kan het ook zo zijn dat jezelf iets hebt wijs gemaakt en nu denkt dat dit de waarheid is? Ik vind dat de grootste onzin die er bestaat! Bijna al je ideeën over jezelf zijn meningen en dus niet de waarheid. Mijn advies is dus om je hier heel bewust van te zijn.

Beoordeel jezelf niet aan de hand van een zelfverzonnen standaard
Dan doe je jezelf echt tekort. Weet je wat het goede nieuws is? Als je jezelf negatieve dingen aan kan praten (en jezelf wilt meten aan (te) hoge standaarden), kun je jezelf ook positieve dingen aanpraten (en realistische standaarden hanteren). Het zijn namelijk jouw gedachten. Dus gooi je oude, negatieve bewijzen weg en verzamel nieuwe positieve bewijzen. Je hoeft er alleen maar voor te kiezen.

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven
De enige die jou gelukkig kan maken ben jij. Jij bent de baas over je eigen gedachten en jouw acties. Jij bent ook de enige die je eigenwaarde kan laten groeien. Een ander kan dat niet voor je doen. En nieuwe kleding helpt daar ook niet bij! Als je merkt dat je ‘last’ hebt van een bepaalde mening, probeer er dan objectief naar te kijken. Is er echt iets wat jij anders had moeten aanpakken? Bedank de persoon in kwestie voor het inzicht en neem dit dan mee voor de volgende keer. Is de betreffende mening iets wat bij de ander ligt (bijv. jaloezie of gebrek aan kennis) probeer het dan los te laten en zeker niet jouw mening over jezelf negatief te laten beïnvloeden.

Je lichaam alleen al is geweldig om wat het kan
Los van of je het mooi of lelijk vindt. Jouw lichaam kan zichzelf beschermen tegen warmte en kou, het kan topprestaties leveren op welk gebied dan ook en het kan zichzelf helen. Het kan zelfs een ander mens maken. Dat is toch een wonder? Wees dus blij met het lijf wat je hebt en koester het. Als je niet blij bent met je lijf, verander dan de dingen die je kunt veranderen door gezond te eten en voldoende te bewegen. Meer kun je niet doen. Behalve het accepteren zoals het is, inclusief je rondingen en je tekortkomingen. Kun je dat niet? Verander dan, ga aan de gang met jezelf. Maar laat geen kostbare tijd verloren gaan.

Sta morgenvroeg op en neem een besluit
Een besluit om blij te zijn met jezelf of om jezelf aan te pakken. Kunnen we afspreken dat je morgenvroeg (eventueel na het douchen en opmaken) in de spiegel kijkt en ‘gewoon’ zegt: “Ik mag er zijn en ik vind mezelf mooi hoe ik ben!” Ik kijk uit naar alle blije hoofden die ik in onze spiegel ga ontmoeten.

En ik? Ik spreek uit ervaring, geloof me! Ooit nam ik het besluit om te stoppen met zeuren en te veranderen. Ondanks mijn tekortkomingen geniet ik, kijk ik ‘s ochtends in de spiegel en zeg ik: “Je mag er zijn Mag!” En dat gun ik jou ook!

Liefs,
Maggy