De ultieme tips voor een georganiseerde kast

De ultieme tips voor een georganiseerde kast

Is je kast overvol? Heb je stiekem geen idee meer wat je precies hebt hangen? En sta je’s ochtends twijfelend voor je kast wat je nu toch weer gaat aantrekken? Wij schieten je te hulp met 9 tips. Tijd voor een schoonmaak en een totale reorganisatie. Pluis je kast grondig uit, combineer er lustig op los en hang alles op een georganiseerde manier terug in de kast. Met deze tips moet dat zeker lukken.

Tip 1: Haal álles uit je kast

Alles? Ja, echt alles! Gooi al je kleding en accessoires op een grote berg. Zo kun je alle items kritisch nalopen, passen en checken. En de lege planken geven je meteen mooi de gelegenheid om je kledingkast weer eens grondig schoon te maken. Soppen maar!

Tip 2: Loop alle items na

Werp vervolgens een kritische blik op elk kledingstuk op je stapel. Is het item nog netjes? Is het schoon? Ontbreken er knoopjes? Zitten er gaten in? En – het allerbelangrijkste: draag je het nog? En past de kleding nog wel?

Elk kledingstuk belandt op één van de drie stapels: de bewaarstapel, de mwah-stapel of de draag-ik-niet-meer-stapel.

 • Op de bewaarstapel liggen je favoriete items. Draag je vaak, staan je goed, zitten lekker en zijn goed te combineren. Die items verdienen sowieso een plek in je kledingkast.
 • De mwah-stapel komt er minder goed van af. Op deze stapel leg je items die het “net niet” zijn en waar je nog over twijfelt. Je te slordige trui, je iets te korte shorts of een verwassen T-shirt bijvoorbeeld. Dit zijn items waar je nog eens kritisch naar gaat kijken.
 • En dan de draag-ik-niet-meer-stapel. Dit zijn items die je al lange tijd niet meer hebt gedragen. Ze passen niet of zijn niet mooi meer. In ieder geval verdienen deze items geen plek in je kledingkast. Geef ze aan een vriendin, doe ze naar de kringloopwinkel of verkoop ze aan iemand anders.

Hang alleen de bewaarstapel op in je kast. De mwah-stapel kun je later nog eens kritisch bekijken.

Tip 3: Hang op wat bij het seizoen past

Kijk vervolgens welke items jij dit seizoen gaat dragen. Hang alleen de items op waar je dit seizoen iets mee kunt. Maar pas op: denk niet té veel in seizoenen. Je hebt misschien de neiging om aan het begin van de lente al je wintertruien vliegensvlug op te bergen. Maar ho, wacht even. In Nederland weet je het natuurlijk nooit met het weer. Bovendien zijn veel items tegenwoordig hartstikke tijdloos. Shirts, blouses, rokken, broeken en jurkjes kun je het hele jaar door dragen. En zelfs een trui kun je soms ook prima in het voorjaar over een luchtig jurkje aantrekken.

Wel kun je in de winter items voor hartje zomer (zomerjurkjes, tops en shorts) natuurlijk beter opbergen. Hetzelfde geldt voor de echt dikke wintertruien in de lente. Berg ze in een andere kast op of stop ze – netjes opgevouwen – in een bak of krat.

Tip 4: Kies voor één soort hangers

Het is tijd om je kleding terug te hangen in de kast. En ook daar heb ik een handige tip voor: kies voor één soort kledinghangers. Dat geeft orde in je kast en maakt het ook fijner om je kast te doorzoeken.

Tip 5: Berg ceinturen, sjaals en schoenen samen op

Niets zo vervelend als ’s ochtends voor je kast staan en dat ene ceintuur niet meer kunnen vinden. Daarom is het vaak handig om je ceinturen allemaal bij elkaar te hangen. Bijvoorbeeld aan één

hanger. Berg ook schoenen samen op in dozen onderin je kast. En hang sjaals aan één of een paar hangers bij elkaar. Zo raak je dat soort accessoires niet snel kwijt.

Tip 6: Ruim broeken tactisch op

Sommige broeken kun je het beste ophangen, omdat er anders vouwen in komen. Let daarom goed op bij bijvoorbeeld nette pantalons. Hang die liever aan een mooie hanger. Broeken die niet kreuken, kun je gevouwen in de kast neerleggen op een stapeltje. Maar leg alleen broeken klaar waarvan je 100% zeker weet dat je ze de komende tijd gaat dragen.

Tip 7: Deel je kast opnieuw in

Dan is het nu tijd om je kledingkast een nieuwe indeling te geven. Hang zoveel mogelijk kledingstukken op, want dat zorgt voor overzicht.

Je kunt je kast op verschillende manieren indelen. Kies voor de manier die jij het fijnst vindt.

 • Orden je kleding op type kledingstuk. Hang je broeken, rokken en jurken gescheiden op en maak stapeltjes van shirts, truien en hemdjes.
 • Sorteer je kleding op kleur. Hang alles per kleur bij elkaar.
 • Hang je kleding in sets klaar in je kast.

Tip 8: Stel setjes kleding samen

Kleding mooi combineren begint met slim inkopen. Zorg ervoor dat je de items die je koopt altijd kunt blijven dragen. Dat betekent in mijn ogen dat je één onderkant kunt combineren met minimaal 3 tops.

Kijk eens voor elke onderkant die je hebt liggen of je combinaties kunt maken. Wees creatief en stel gerust een andere combinatie samen dan hoe je de items gekocht hebt. De tops die je met die onderkant wilt combineren, kun je bij elkaar hangen. Zo weet je precies wat bij dat ene item past.

Tip 9: Investeer in goede basics

Combineren is echt niet zo lastig. Het begint met goede basisitems. Als je de volgende items hebt hangen in je kast, kun je al heel veel kanten op:

 • Een zwarte broek
 • Een witte of zwarte blouse
 • Een hemdje met mooie details
 • Een leren jack
 • Een verfijnd truitje

Kijk met dat lijstje kritisch naar jouw kast. Heb jij goede basics om telkens nieuwe combinaties te maken? Of een bijzonder item voor een feestje? Als je weet wat je mist, kun je gericht shoppen om je kast compleet te maken.

Hulp nodig bij het organiseren van je kast?

Kun je wel wat persoonlijke hulp gebruiken bij het (re)organiseren van je kast? Ben je benieuwd naar onze tips voor nieuwe setjes uit jouw kast? Je kunt ons altijd je vraag stellen. Ook vanaf afstand. Stuur ons een berichtje via Instagram of maak gebruik van onze WhatsApp-service via [telefoonnummer].

Succes als je zelf aan de slag gaat! En vergeet vooral niet om keuzes te maken. Heb je een item dat je niet kunt mixen & matchen? Stuur ons een foto van het item. Dan denken we graag met je mee over een toffe combinatie.

Veel plezier met opruimen!

Liefs,

Maggy